Algemene plantenverzorging en tips :
Voor alle duidelijkheid, bloemen en planten verzorgen is geen exacte wetenschap, het zijn nog steeds levende wezens, waarbij de natuur nog niet volledig voorspelbaar is.
Toch waag ik het om je enkele tips te geven dat leiden tot een beter inzicht in sommige elementen en factoren dat de kwaliteit van je plant of struik positief kunnen beïnvloeden.
Onder de leuze ' ervaring koop je niet, maar betaal je wel ' wil ik enkele ervaringen delen, getoetst aan de theorie. MAAR, " jouw groene vingers " blijven toch nog steeds het beste uitgangspunt voor de verzorging van bloemen en planten.
Belangrijke factoren die je eventueel kan bijsturen.
- Watergifte
- Substraat og teelaarde
- Snoeien
- Verpotten
- Bemesten
- Zuurtegraad
- Gewasbescherming
Watergifte / begieten :
Een eerste moeilijk item, hoe waterbehoeftig is je aangeschafte plant?
Simpel voorbeeld :
- Cactussen en de succulenten :
Deze zijn van nature uit weinig water behoevend. Bedenk maar dat hun oorspronkelijk habitat de woestijn is, dus zijn deze planten niet water behoevend. Tussen haakjes, vele van deze soorten worden letterlijk " dood gegoten ".
- Vijverplanten :
Klinkt vanzelfsprekend dat deze planten constant in het water moeten vertoeven, dus iets te lang boven water, zodat de wortels boven zijn, en uiteraard verwelkt.
De ideale watergift is puur theoretisch : volgens wat dat de plant " verbruikt " .
Dus in werkelijkheid wat de plant verdampt via zijn bladeren, moet via de wortels van de plant terug worden " opgepompt naar de bladeren " .
Wat beïnvloedt de verdamping :
- Wind
- Zonnestraling
- Licht
Wat beïnvloedt vochtigheid van de wortelkluit :
- substraat : de structuur en samenstelling ( grof of fijn )
- toestand van bemesting ( letterlijk het " zout " in de wortels ) meer uitleg volgt verder nog
- het volume van de pot tot verhouding van de plant
Conclusie :
Volgens de behoefte van de plant moet water worden voorzien. Klinkt simpel maar zo is het uiteindelijk wel.....in combinatie met de onderliggende items dat nog worden behandelt.
Tip : indien mogelijk, weeg regelmatig eens aan je plant.
Substraat of teelaarde :
Aansluitend op de watergift, is het substraat van belang om de juiste waterhuishouding te kunnen verzorgen.
Men weet zowiezo dat de pot van de plant gevuld is met teelaarde en wortels, maar zéér belangrijk in dit verhaal is het zuurstofgehalte in de wortelkluit en de PH-waarde van het substraat.
Even in detail :
- Teelaarde :
De teelaarde bij kamerplanten is ( bijna ) altijd een samenstelling van verschillende soorten turf ( witveen, zwartveen ) en dit in verschillende fracties , zeg maar de grootte van de brokken turf, de " zoden " genaamd.
Dikwijls ook nog eens in combinatie van perliet , cocosvezel , boomschors, houtvezels, enz .... Dit om een goede doorlaatbaarheid van het water te hebben tijdens het telen. Met in het achterhoofd het zuurstofgehalte te optmaliseren en de invloed van de PH-schommeling te kunnen bijsturen. Later hier nog wat meer over.
Particulier gericht wordt soms gebruik gemaakt van watergelkristallen , dit om juist het vocht in de wortelkluit langer te behouden, zodat je als consument wat minder hoeft te begieten.
Wordt zelden bij een kweker gebruikt, sommige liefhebbers doen dit erbij tijdens het verpotten van hun planten. Ik heb daar persoonlijk geen probleem mee, maar wees ervan bewust dat je de begieting sterk zal mogen verminderen. - Wortels :
Gezonde plantenwortels zijn in bloemistentermen steeds " witte wortels ". Moeilijk te omschrijven, maar dat lijkt alsof de wortels bestaan uit glas, dus dat ze wat transparant lijken.
Graag zeg ik er onmiddellijk bij, indien enkel de uiteinden van de wortels " wit , glazig " zijn, dat dit reeds voldoende is om een gezonde plant te hebben. Het komt bijna nooit voor dat wortels volledig " wit " zijn. De teeltaarde geeft van nature uit een bruine kleur, en dat zie je uiteraard ook op die wortels, dus geen paniek als die bruin zijn !! - Zuurstof :
Het klinkt misschien raar, maar ook in de wortelkluit is het zuurstofgehalte zeer belangrijk. Ook de wortels hebben zuurstof nodig om de voedingselementen te kunnen opnemen en te transporteren naar de plant. Vandaar dat de teeltaarde " luchtig " moet zijn.
Daarom is het belangrijk dat de wortels niet constant omgeven zijn met water. Kort gezegd, daar waar het water zit, kan er geen zuurstof zijn. - PH-waarde :
Iedere bloem of plant groeit het best bij zijn optimale PH-waarde, of de zuurtegraad.
Deze waarde is niet voor iedere plant hetzelfde.
Deze waarde is van belang, omdat de opneembaarheid van de meststoffen afhankelijk is van deze waarde.
Voorbeeld, Buxussen hebben een hogere PH nodig in vergelijking met de tuinazalea's, die best groeien in een zure grond.
Verder volgt een ruimere uitleg hoe je deze PH-waarde kan beïnvloeden door middel van de meststof.
Tip : koop potgrond dat geschikt is voor jouw plant.